Iehova – Numele lui Dumnezeu

Iehova - Numele lui Dumnezeu

Dă-mi voie să-ti fac cunoscut studiul meu despre Numele Lui Dumnezeu, care nu a pornit de la vreun martor al lui Iehova, cum s-ar putea crede, ci de la o descoperire pe care mi-a făcut-o Dumnezeu,  prin faptul că într-o Duminică (prin 2010),  în biserica Baptistă din Tăut – judetul Bihor, un frate baptist bătrân, ce stătea langă mine,  avea o biblie ciudată cu scris arhaic, dar plină de Iehova.
După ce o vreme am evitat-o, crezând că este material al Martorilor, am descoperit că era o reproducere(1926) dupa Biblia de Iasi (1874), biblie folosită de baptisti înainte de Biblia Cornilescu, care este Biblia folosită acuma de neoprotestanti.
(lucru confirmat de altfel si de fr.Emanuel Contac)


Eu am ajuns la concluzia că Dumnezeu Tatăl, are un Nume si că acesta este Iehova (si nu Iahve cum sustin unii dintre noi). ( Iehova se pronuntă, cu accent pe finalul cuvantului, ca si cum ar fi Iehova(h) )

 

Iată  „mărturiile” care m-au făcut să ajung la această concluzie :

 

Mărturia Bibliei de Iasi. D-zeu mi-a descoperit aceea biblie de care am vorbit mai sus (Biblia De Iasi), care era plină de Iehova.
Biblia de Iasi       Vezi aici pagini scanate din ea.

  Am descoperit că era biblia folosită de baptisti înainte de Biblia Cornilescu (confirmare facuta si de fr.Emanuel Contac, în expunerea din Ianuarie 2015 la Metanoia -Arad). Sunt afirmatii si pe net în sensul acesta, cum ar fi aici unde zice, la pozitia 47 :
„Sfanta Scriptura, tiparita la Iasi, in 1874
, dar fara referintele de la subsolul paginii. Editia aceasta avea 1016 pagini cu un format de 27×19 cm. Editia aceasta a fost cunoscuta ca Biblia de Iasi, sau traducerea Nitulescu, si a fost folosită de crestinii baptisti până în 1923.(si mult dupa n.a)….
Putini stiu că oficial , Biblia Cornilescu, nu a fost acceptată de baptisti dar ea a pătruns datorită limbajului cursiv si actual, încet, încet în toate Bisericile Baptiste, dar în unele Biserici Baptiste si în anii ’60, mai erau pe amvon Biblii Nitzulescu.


Mărturia unor frati si surori baptisti, mai în vârstă care stiau de Iehova si că s-a folosit în Adunările noastre acest Nume, ba chiar si în cântări.(în unele cântări si acum este Iehova – „Condu-ne pe noi Ievova” de ex. )

 

Mărturia altor biblii descoperite de mine pe site-ul http://www.blueletterbible.org si în alte parti,

ca aceasta de ex. http://www.blueletterbible.org/Bible.cfm?b=Exo&c=3&t=ASV#s=53014  si alte biblii care foloseau Numele Lui Dumnezeu ca Iehova.

 

Toate bibliile care au folosit Numele lui Dumnezeu – au folosit apelativul Iehova si nicidecum Iahwe !
(Sau altfel spus nu am găsit nici o biblie, cu Iahve, printre bibliile tipărite înainte de anul 2000)

Mărturia unor biblii apărute după revolutie în limba romană, cum ar fi Biblia Avc (vezi aici) si Biblia GBV (până in 2001), care ambele au la introducere precizarea: – că acolo unde au pus DOMNUL, în original era Iehova.

Mărturia unui profesor de ebraică baptist, care a spus că acolo unde apare יהוה se citeste –  IEHOVA. Simbol descoperit de mine in cartea rosie scrisă de evreii mesianici pt evreii nemesianici, în care Numele Lui Dumnezeu era peste tot scris ca יהוה cu ceva puncte sus si jos.
cartea Rosie

Mărturia evreilor, întâlniti de mine. Dincolo de toate cele de mai sus,  am vrut să întalnesc evrei, ca unii care care stiu mai bine decât noi românii, care este Numele Lui Dumezeu.
Am întâlnit, multumesc lui D-zeu, atât un evreu obisnuit, dar care trăieste si în Romania si în Israel si un evreu ortodocs dintre cei cu perciuni lungi.
Evrei ortodocsi - leviti
– Evreul obisnuit întâlnit de mine, era un evreu oarecum nereligios, care face naveta lunar în Israel, care mi-a spus că YHWH se citeste Iehova. (si nicidecum Iahwe, zicea el.)

                         – Evreul ortodocs cu perciuni lungi, spunea că este din SUA si că este din semintia lui LEVI, adică dintre preotii poporului evreu. Acesta mi-a confirmat (fiindcă ei nu-L rostesc cu buzele lor pe Iehova), că Iehova este Numele Dumnezeului lor.
(I-am cerut să-mi confirme care dintre cele două nume spuse de mine ar fi Numele Dumnezeului evreilor: Iehova ori Iahve)
La ambii evrei am insistat să se gândească dacă nu cumva Iahwe ar fi Numele Lui Dumnezeu pentru evrei, dar ambii au negat si au spus sau au confirmat că doar Iehova este Numele Dumnezeului lor -slăvit să-i fie Numele.

Asa că eu am ajuns la concluzia că Numele lui Dumnezeu este IEHOVA – slăvit să-i fie Numele si nu Iahwe cum zic unii dintre ai nostri.

 

Ba mai sunt unii dintre ai nostri care spun că Numele Lui Dumnezeu ar fi „Eu sunt cel ce sunt !”
Asta derivă din proasta traducere a textului de către Cornilescu, care spune  „Cel ce se numeste „Eu Sunt” m-a trimis la voi.”

text care apare si la Nitzulescu dar cu italice, semn că este adăugat si nu conform cu sursa primară.

In Bibliile apărute după ’90 s-a corectat si apare direct „<<Eu sunt>> m-a trimis la voi” si nu „Cel ce se numeste „Eu sunt””

vezi imaginea de mai jos (Traducerea literala – 2001)

Traducerea Literala

 

Nici la Biblia GBV si nici in Biblia AVI nu mai apare acel text, considerat că nu este text original.

De altfel în Biblie ( în cele două de mai sus si în multe altele), Dumnezeu precizează de mai multe ori că Numele Lui este Iehova, iată 2 versete mai jos :

*Isaia 42:8  Eu Sunt Iehova, acesta este Numele Meu; si slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea mea idolilor.”

*Ieremia 16:21  De aceea iatã cã le arãt, de data aceasta, si-i fac sã stie puterea si tãria Mea; si vor cunoaste cã Numele Meu este Iehova.”

 

Mai sunt unii care spun, că Dumnezeu are aproximativ 25 de nume.
Acestea sunt de fapt atributele lui Dumnezeu :
Adonai – Stăpânul
El shadai – Atotputernicul
Iehova Sabaot – Dumnezeul ostirilor

etc.

 

Cam asta am vrut să spun , m-am ferit sa fac „polemică” si sper că am reusit.

 

Sper să ajungem, noi baptistii si toti crestinii,  ca din nou să aducem Numele Lui Dumnezeu în vorbirea noastră si în Biblia noastră folosită în adunare, altfel am rămane niste prefăcuti care cu ochii spre cer strigăm :  „Slăvit să fie Numele Tău, Dumnezeule!” dar noi ne ferim să-I pomenim Numele.


Iată mai jos 2 exemple, poate nu cele mai bune,  care sper să întărească necesitatea reintroducerii Numelui Lui Dummnezeu ca IEHOVA în bisericile baptiste si oriunde se strâng oamenii să i se-nchine lui Dumnezeu.

 

1.În Europa sunt tot mai multi musulmani si de alte religii care-si cunosc dumnezeul lor pe nume, numai noi crestinii nu facem cunoscut sau nu cunoastem Numele Dumezeului nostru si în felul acesta suntem fără identitate, rătăciti printre altii.
Cum poate să lămurească cărui D-zeu se închină, unul care trăieste in Franta, sau in UK, tări pline de musulmani ?
1. Un grup turci din Medgidia veniti în misiune la o Biserica Baptistă din Arad,  i-au adus slavă lui Alah, prin cantare, în Casa lui Dumnezeu IEHOVA.
Ce zici de asta ?  Nu este rusinos pt noi ? si asta numai si numai din vina Invătătorilor Baptisti care nu cunosc si nu i-au invatat care este Numele Dumnezeului nostru – IEHOVA si nici pe cel al Domnului Nostru  – Ieshua (numele de botez al lui Isus care înseamnă – Iehova este scăpare/ mântuire – )
Dacă vei zice că nu contează, întreabă un evreu dacă ei ar îngădui să fie slăvit Alah într-o sinagogă de-a lor.
Alah nu este acelasi cu Iehova, Alah nu are un fiu care a murit pentru a păcatul lumii.2. Poate ai observat cât de văduvit este textul (varianta cu Domnul) din 2 Regi 5 cu Naaman, unde Elisei zicea (după trad. Cornilescu) în loc de IEHOVA – Domnul.( ceea ce nu doar că nu corespunde cu adevărul, ci duce la confuzie.)Cică „2Regi 5:16  Elisei a rãspuns: „Viu este Domnul, al cãrui slujitor Sunt……..”  zăpăcindu-i astfel pe toti sirienii prezenti crezând că este vorba de RIMON. Ori oare asa a fost ?

„Domnul ” pt Naaman era RIMON, domnul si dumnezeul sirienilor, ceea ce ar fi creat o confuzie în mintea tuturor sirienilor prezenti acolo, dar nu s-a creat nici o confuzie pt că textul din Cornilescu ne minte si nu spune adevărul;

Asa ceva nu a spus sigur Elisei, ci el a spus ca mai jos :

„Viu este Iehova, al cãrui slujitor Sunt……..” 

„2 Regi 5:16  Elisei a rãspuns: „Viu este Iehova, al cãrui slujitor Sunt……..”

si tot la Iehova si nu la Rimon s-a angajat să-i slujească Naaman.

– Marturia cea mai tare – Numele de botez al lui Isus  – De mult mi-am pus problema că numele ISUS, ar trebui sa aibe un continut care să fie oglinda destinului sau, asa cum este in cazul altor mari evrei, cum ar fi  Avraam = tatal multor neamuri, Sara=mama unor neamuri intregi; Solomon = pace etc. Am descoperit ca numele Isus nu are continut similar pt ca pur si simplu nu este numele lui Mesia, ci un nume adaptat de greci si apoi de neamuri. Am fost ajutat de ISIS (statul islamic) care omora pe cei care nu se lepadau de Ieshua. Astfel am descoperit, că in Orient este cunoscut numele lui Isus ca Yeshua, nume pe care l-am descoperit ca este numele de botez al lui Isus.
-Mai mult decat atat am descoperit si continutul acestui nume Yeshua= „Yehova este mantuire(salvare)”, care era oglinda destinului său si anume Yeshua era destinat sa aduca pe pamant „Planul de MANTUIRE al LUI YEHOWA D-zeu”
Acum inteleg si versetul din Matei 1:21 „Ea va naste un Fiu, si-i vei pune numele Yeshua, pentru cã El va mântui pe poporul Lui de pãcatele sale.” Deci ingerul nu a spus nicidecum Isus, ci Yeshua, fiidca abia acuma se intelege textul că numele pruncului este legat de destinul sau „…pentru cã El va mântui pe poporul Lui de pãcatele sale.”
Deci si din numele de botez al lui Isus rezultă acealsi lucru :

NUMELE DUMNEZEULUI NOSTRU ESTE YEHOWA (IEHOVA).Si ca nu cumva, cei care vor auzi sustinerea mea, că Numele Lui Dumnezeu este IEHOVA, să creadă că doctrina Martorilor Lui Iehova este adevărata Cale, le voi spune că nu sunt de acord cu martorii,  nici cu afirmatia lor că Isus a venit în 1914, nici cu afirmatia că Cina Domnului este doar pt cei 144000 si nu pt toti cei care au primit botezul în Numele Lui Isus si nici cu altele de ale lor.


Dacă ai obiectii le primesc cu plăcere, trimite un email aici  dar să fie cu argumente din scriptură.

 

Iehova Dumnezeu, să aibe milă de poporul român si să-i dea întâietate între toate popoarele Europei.
Amin

 

2 Comments on "Iehova – Numele lui Dumnezeu"

  1. Radu Constantin Catalin | decembrie 16, 2019 at 10:57 am | Răspunde

    Bun articolul. Ma bucur ca mai exista o LUMINĂ intr-un crestinism ce se afla in ceață.
    (Cer iertare pentru primul comentariu incomplet).

  2. Articolul este pertinent.Ar fi o mare bucurie sa se revina la traducerea tetragramei cu numele Iehova! Doresc in acest context, sa cumpar Biblia de la Iasi 1874-revizuita in 1996 la Arad. Astept mesaje pe e-mail,sau pe tel.0745150011.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*